Slovenske srenje kot izročilo in priložnost je naslov prve poglobljene monografije o agrarnih skupnostih.

Knjigo je v začetku novembra izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije, agrarnimi skupnostmi, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in strokovnjaki, ki se ukvarjajo z agrarnimi skupnostmi. Zbornik, ki je bil izdan lani novembra, je sedaj dostopen tudi v e-obliki (pdf) na Slovenske-srenje-kot-izrocilo-in-priloznost.pdf (gov.si).

Zbornik predstavlja pomen tradicije agrarnih skupnosti in njihovega ohranjanja in je prva taka publikacija v Sloveniji. Osvetljuje temeljne pojme o agrarnih skupnostih, njihovo časovno in geografsko porazdelitev ter organizacijo. Kot najstarejša živa domača institucija si nedvomno zaslužijo spoštovanje in varovanje. V zborniku so zbrani prispevki več kot 80 agrarnih skupnosti iz Slovenije in zamejstva, predstavniki agrarnih skupnosti so v prispevkih opisali delovanje svoje agrarne skupnosti, težave in dobre prakse.

Gre za prvi tak zbornik v Sloveniji, z obširnim uvodom in zaključkom strokovnjakov s tega področja, v samem jedru pa so po posameznih regijah predstavljene agrarne skupnosti. Pri pisanju je sodelovalo več kot 110 avtorjev, besedila pa so nastajala od novembra 2020 do januarja 2021 na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zbornik nadgrajuje tudi prizadevanja prakse in nekdanje Zveze agrarnih skupnosti ter sedanjega Združenja predstavnikov agrarnih skupnosti, ki so v samostojni državi skupaj z  Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano postavila temelje njihove nacionalne regulacije.

Klikni na sliko za ogled.