Letos je Združenje predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije (ZPASS) za svoje člane organiziralo strokovno ekskurzijo na Bled in Bohinj. Ekskurzije, ki je bila prvo soboto v septembru, se je udeležilo 96 udeležencev iz vseh koncev Slovenije in tudi zamejstva. Ekskurzijo sta vodila domačina g. Tomaž Bregant in g. Anton Poklukar – Šobrle iz AS Poljšica, ki sta nam med potjo povedala marsikaj zanimivega o tukajšnjih agrarnih skupnostih, zgodovini tega dela Gorenjske in Triglavskem narodnem parku. Najprej smo si v Infocentru Triglavska roža na Bledu ogledali film o Triglavskem narodnem parku, ki je edini narodni park v Sloveniji. Glavna tema ekskurzije je bila planšarstvo, zato smo obiskali planino Zajavornik na Pokljuki, kjer so nam med drugim pokazali, kako delajo sir po postopku, po katerem se dela tudi sir Tolminc,, ter predstavili, kdaj se pripelje in odpelje živino na planino oziroma s planine in kako poteka paša. Oskrbniki planine so nam razen sira ponuditi še ajdove žgance in žgance iz koruze trdinke s kislim mlekom, zaseko, špehovko in druge domače dobrote.

Pri vožnji po Pokljuki smo mimogrede spoznali šotna visoka barja, ki se uvrščajo med najbolj južna v Evropi.

Na Koprivniku, kjer je nekoč služboval Valentin Vodnik, smo si ogledali cerkev in razgledno točko Vodnikov razglednik, s katere se nam nudi čudovit pogled na Rodico in Bohinjski kot. Na tej točki je Vodnik rad posedal in sproščal svoj pesniški duh, saj so njegove najbolj znane pesmi nastale ravno v času službovanja na Koprivniku.

Po kosilu je sledil ogled Planšarskega muzeja v Stari Fužini in zunanji ogled cerkve Janeza Krstnika v Bohinju iz 12. stoletja.

Seveda ni šlo brez pokušine prave domače kranjske klobase, ki so nam jo pripravili v Zgornjih Gorjah. G. Anton Poklukar, po domače Šobrle, pa nas je presenetil s predstavitvijo izdelovanja zvoncev za živino, kar je bila tradicionalna obrt za tukajšnje vasi. Ogledali smo si njegov muzej izdelovanja zvoncev v nastajanju, ki si ga lahko za enkrat ogledajo le privilegiranci. Pred odhodom domov so ob glasbi pod vaško lipo najbolj navdušeni tudi zaplesali.

Spodaj poglejte galerijo slik.